СПОМЕНИК ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ НА РАВНОЈ ГОРИ


Споменик Дражи Михаиловићу на Равној гори који је 1992. године подигао Српски покрет обнове у знак сећања и захвалности за јунаштво и борбу Равногорског покрета у Другом светском рату налази се у оквиру Спомен комплекса Равна Гора.

Споменик је рад вајара из Београда Драгана Николића. Изливен је у бронзи и постављен на бетонски постамент обложен каменим плочама. На споменику је генерал Михаиловић представљен скулптуром, висине 220 cm у стојећем ставу, огрнут војничким шињелом, са лулом у левој руци.

Постамент је са предње стране украшен српском кокардом (ознака припадника ЈВуО) и медаљонима, са посветама дародаваца споменика и речима Драже Михаиловића.

Споменик је свечано откривен на Равногорском сабору СПО маја 1992. године.

Попут равногорског Спомен-дома, и споменик генералу Драгољубу Михаиловићу био је у више наврата мета напада. Највећа оштећења споменик је претрпео 1995. године. У ноћи између 15. и 16. маја те године споменик је миниран. Српски покрет обнове је тада поднео кривичну пријаву против “NN починиоца”, који никада званично није откривен, а споменик је три године касније у потпуности обновљен.

Припадници Војске Србије су на Ђурђевдан 2018. године положили венац на споменик Дражи Михаиловићу на Равној гори, одајући почаст некадашњем начелнику Штаба Врховне команде Југословенске војске.

Војска је на ово путовање кренула са четири аутобуса, а одобрење за пут потписао је начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

На фотографијама припадника Војске Србије који су салутирали испред Дражиног споменика могла су се видети четири војника у свечаним униформама и један у маскирној.

Једини војник у маскирној униформи је носио плаву беретку, што значи да је припадник Гарде, јединице Војске Србије која је директно потчињена начелнику Генералштаба. Двојица официра која су били у свечаним маслинастим униформама припадају роду пешадије, док плаве униформе носе само припадници ваздухопловства.

То је био велики тренутак у вишедеценијској борби свих правдољубивих људи које је предводио Српски покрет обнове за рехабилитацију генерала Михаиловића и његове храбре војске.

Подсетимо да је пре тога, а након вишегодишње борбе Српског покрета обнове за рехабилитацију генерала Драгољуба Михаиловића и Равне горе, Скупштина Србија напокон 2006. године донела закон о изједначавању права два антифашистичка покрета у Другом светском рату – четника (војника ЈВуО) и партизана.

Напокон је 2015. године и армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, Драгољуб Дража Михаиловић рехабилитован одлуком Вишег суда у Београду.


ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ОСАМДЕСЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ УСТАНКА НА РАВНОЈ ГОРИ

Поштоваоци традиција Равногорског покрета обележиће осамдесету годишњицу устанка против окупатора у Другом светском рату у суботу, 15. маја на планини Равна гора.

Предвиђено је да у девет часова буде служена литургија у храму Светог Георгија, а од 11 часова парастос ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и српским жртвама, палим за слободу и страдалим у покољима над нашим народом.

У 12 часова код споменика генералу Михаиловићу биће положено цвеће и венци и запаљене свеће.

About Author

Glas Paraćina

Learn More →

Leave a Reply